Individualiserad föräldraförsäkring är en ineffektiv låtsaslösning på ett mycket stort problem
June 5th, 2010
Idag är jag och några andra eminenta damer med i Aftonbladet under rubriken De nya feministförebilderna.
Jag ser att många är för individualiserad föräldraförsäkring, det vill säga att mamman och pappan tar 50% av barnledigheten var enligt lag.
Det här är inte jag för.
Låt mig förklara varför.
I dagsläget består offentlig sektor av över 90% kvinnor samtidigt som privat sektor består av över 70% män. Något som ofta styr vem som är hemma med barnen är just karriären. En kvinna som jobbar inom offentlig sektor med mycket liten möjlighet att avancera i karriären prioriterar inte att kunna ägna mer tid på jobbet framför att vara hemma med barnen. De här kvinnorna ser det som sitt privilegium att kunna vara hemma med barnen. Inte så konstigt, kan jag tycka. Samtidigt så jobbar troligtvis deras män inom privat sektor, där frånvaron från jobbet är en karriärsmässig risk vilket innebär att de är mindre motiverade att stanna hemma med barnen.
Det här innebär också att majoriteten av alla svenskar faktiskt inte vill ha den här lagstiftningen.
Så, kan vi tvinga på föräldrar det här? Vad leder det till? Låt oss applicera de här lagstiftningen på rådande läge i Sverige och fundera på vad de för tillfället skulle kunna resultera i.
Kvinnorna skulle inte avancera mer i karriären, då det inte finns rum för det inom de yrken majoriteten av alla kvinnor inom. Däremot så skulle det kunna innebära att de här jobben, på sikt, ger högre lön. Då de skulle tappa en viss lågstatusmarkör. Det kostar att ha folk hemma med barn, och det är därför inte konstigt att yrken som blir kvinnodominerande blir mer lågavlönade. Kvinnor skulle alltså på sikt, om de var villiga att ge upp 50% av sin barnledighet, se ett lönelyft inom hela deras yrkeskategori.
Motsatt skulle självklart gälla männen och privat sektor. Jobben skulle troligtvis innebära en lägre lönsättning på sikt.
Det här låter kanske inte helt dumt, det håller jag med om! Men i ärlighetens namn så tycker jag att det finns mycket bättre sätt att lösa den här problematiken. Möjligen skulle det ta lite längre tid, men man skulle kunna undvika att man tar en lösning som är en dålig lösning på ett stort problem istället för att tag i det riktiga problemet. Dessutom så finns det en problematik att bestämma över hur folk ska göra med sina barn i den här frågan. Ska staten gå in, på grund av en sån här åsikt, och omyndigförklara föräldrar? Nej, det tycker jag inte, även om jag ser det goda i det för samhällets skull, för man måste någonstans värdera frihet i ett modernt samhälle oavsett vilken moralisk åsikt man har i en föräldrafördelningsfråga. Nästa fråga som staten vill bestämma i behöver ju inte heller vara något jag är för.
Så vad tycker jag att man ska göra istället?
Som jag säger i artikeln så är det en stor problematik att privat sektor domineras av män och offentlig sektor av kvinnor. Även om offentlig sektor skulle få en lite högre lönsättning, och pivat sektor en lite lägre, så skulle det fortfarande innebära en så jättestor skillnad. Kön skulle fortsätta vara en fråga om klass. Att kön är en klassfråga i så stor bemärkelse är det största problemet av alla, och vi måste jobba för att utjämna mängden kvinnor och män i vardera sektor.
Det är jättelätt för exempelvis Lisa Magnusson att vara för individualiserad föräldraförsäkring och för andra kvinnor, typ, jag, som är i samma jobbsits. Vi vinner nämligen på det. Man kan inte arumentera för individualiserad föräldraförsäkring med argumentet att det vore bättre för kvinnor i karriären, då det faktiskt inte riktigt stämmer för majoriteten av svenska kvinnor. Jag och Lisa har kul jobb inom privat sektor med möjlighet att avancera, det har inte Lena som sitter i ICA-kassan i Sundsvall. För henne innebär individualiserad föräldraförsäkring endast och enbart att hon får något som hon anser vara ett privilegium borttaget, samtidigt som hennes man med den större inkomsten tappar inkomst vilket då också innebär en ekonomisk smäll för familjen både på kort och lång sikt.
Ska man argumentera för individualiserad föräldraförsäkring så måste man för det första se till hur jobbfördelingen faktiskt ser ut i Sverige, och utgå ifrån det. Med nuvarande argument blir det mest en spark från feminister från medelklass och uppåt ner på arbetarkvinnan – En högst viktig grupp som man måste sluta nonchalera vad gäller kvinnofrågor. Att feminism är mer utbrett i Stockholm än i små orter har inte så mycket att göra med okunskap, som många gärna vill tro, utan det har med att situationen i resten av Sverige inte är likadan som för feministerna här i Stockholm. Sveriges feminism måste bli mindre Stockholmsfixerad.
Man skulle kunna argumentera för den med att lågstatusjobb på sikt skulle få en lite högre lönesättning än tidigare. Frågan är, skulle folk tro på det? Skulle det vara nog? Nej, förmodligen inte, då det fortfarande innebär att kvinnor innehar jobb med lägre lön än vad männen gör, och därför fungerar stort sett inte argumentet att det skulle vara bra för kvinnor karriärsmässigt. Lite, ja, inte tillräkligt för att det skulle kompensera det som är det faktiska problemet – Det vill säga vilken typ av jobb som män och kvinnor har och man vill komma ifrån att kön ska vara likställt med klass.
Istället bör man, som sagt, enligt mig fokusera på att få in fler kvinnor i privat sektor och också jobba för att män faktiskt vill vara hemma med barnen.
Jag skulle gärna, personligen, vilja ha individualiserad föräldraförsäkring, men jag kan inte se att det skulle vara särskilt gynnsamt för samhället i stort.
Filed under Allmänt, Feminism, Politik och samhälle | Comments (19)